Stempelsegl – Lakksignet

I middelalderen var ikke skrivekunsten særlig utbredt. Derfor brukte man lakksignet (også kalt stempelsegl) blant annet for å signere brev og papirer med rettslig betydning, eller til å forsegle salgsvarer som måtte holdes lukket. I praksis varmet man opp voks, dryppet det på papiret og laget et avtrykk på den varme voksen ved å bruke et signet. Avtrykket kalles segl, og var enten i voks eller lakk. Segllakken var vanligvis rødfarget i middelalderen.
På signetet kunne det være gravert inn et kjennetegn av noe slag, eksempelvis et monogram, symbol eller våpenskjold, eller det noe enklere bumerket. Bumerket ble brukt lenge før skriftspråket ble allment, blant annet merket bonden dyra sine med det så folk kunne se hvem som eide dem. Voksseglet var altså et høyst personlig avtrykk, og ble brukt i alle samfunnsklasser.
I middelalderen var det skikk at signetet ble ødelagt når eieren døde. I vår tid brukes monogrammet mest til pynt, og som eiemerke.
Vårt stempelsegl er gravert inn med monogrammet jeg designet, og vi bruker seglet som en rød tråd i bryllupet.

Jeg fikk tips av noen engelske venner, som driver denne butikken i London, om hvilken nettbutikk jeg kunne prøve å bestille stempelsegl fra. Såkalte custom-made wax-seals er endel billigere å kjøpe fra/i utlandet.

Den røde voksen får man tak i på en hvilken som helst velassortert hobbybutikk, og idag kan man finne den i mange ulike farger. Vi gikk for rød voks, som var mest brukt i middelalderen. På bildene er eldstemann igang med å teste stempelseglet, for senere å forsegle invitasjonene med det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>