Hymens lenker

“Å smis i Hymens lenker” er et uttrykk for å gifte seg. Det er ikke et vielsesritual, men en gammel bryllupstradisjon. Praktisk skjer det ved at brud og brudgom holder i en lenke med to hjerter på, mens smeden sveiser hjertene sammen, en stadfestelse av det løftet brudeparet gir hverandre. Dette symboliserer en pakt som er lett å forene, men vond å bryte opp.

Hymen er guden for bryllup og ekteskap i gresk mytologi og romersk religion. Han er en personifisering av jomfruhinnen, hymen. Hymenaios (det latinske nanet hans) vernet om ekteskapsinngåelsen, og ble påkalt i bryllupssang. Denne gudens lenker ble da symbolet på samholdet mellom brud og brudgom.

På gamle vaser og malerier er det som regel ikke lenker Hymen bærer, men en fakkel. Dersom Hymen holdt fakkelen opp, var han fornøyd med bryllupet, hvis han holdt den nedover var det muligens noe galt med seremonien.

En liten oppklaring: Når noen sier “smis i hymnens lenker”, er det ikke korrekt. Uttrykket er muligens basert på en misoppfatning; vielser ofte foregår i kirken, hvor det synges salmer, som også kan kalles hymner.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>